5 jutarnjih navika koje će vam popraviti produktivnost

10 apr

Šta prvo uradite kada se probudite ujutru? Da li prvo pristavite džezvu, proveravate telefon ili uključite računar?

Ako prvo “zgrabite” telefon i pregledate poštu i društvene mreže, niste jedini! Možda i ne slutite da vas taj korak čini manje produktivnim tokom dana. Zapravo, više od polovine radnog vremena biće vam utrošeno uzalud na nevažne aktivnosti.

Iako zvuči sasvim nerealno da ono što prvobitno uradimo odmah nakon buđenja ima toliki uticaj na odvijanje naših dnevnih aktivnosti, izgleda da je istinito. Kada odgovarate na mejlove, ne radite na ostvarenju sopstvenih ciljeva, već „igrate“ po planu i agendi nekog drugog. Na primer, ako vam kolega pošalje mejl sa određenim zahtevom, vi ispunjavate njegove potrebe. I to je u redu u određenoj meri. Ali ako konstantno odgovarate na tuđe potrebe i zahteve, zapostavljate svoje ciljeve tog dana i stavljate ih na „stend baj“.

1. Napravite plan

Sada zamislite da započnete dan sledećim rečima: „Ako uradim danas ova 2 zadatka, smatraću da je dan bio uspešan“. Fokusirajte se na ostvarenje sopstvenih ciljeva tog dana, pre nego na rešavanja tuđih problema i zahteva. Najteže stvari uradite odmah po dolasku u kancelariju. Iako se multitasking karakteriše kao pozitivna sposobnost, na duže staze i ne radi baš u vašu korist. Zato se odlučite za mali broj obaveza i fokusirajte se samo na njih. Korak po korak.

2. Relaksirajte se

Dajte sebi određeno vreme za odmor. Vi izaberite šta vas opušta. Da li je to joga ili meditacija, trčanje, plivanje ili pak jednostavna šetnja pre nego što počnete da se bavite obavezama, svejedno je, samo prionite na to. Iako mislite da nemate vremena ni za šta sem za XXL šolju kafe, pokušajte da odvojite makar 15 do 20 minuta, za početak.

3. Pametno organizujte vreme

Ne morate nužno provesti 10 sati dnevno na poslu. Možete rešiti sve prioritete za neki period od 6 sati. Ako ponekad možete izdvojiti samo 2 sata – i to je u redu. Samo uradite prvo ono što je važno, pa se tek onda prebacite na imejl prepisku. Intenzivan rad od sat, dva ujutru je mnogo efikasniji nego da ceo dan provedete nad nekom obavezom uzalud.

4. Ne preskačite doručak

Ova rečenica predstavlja kliše nad klišeima. Pokušajte da se pridržavate ove stavke, jer ćete imati više energije tokom celog dana. Nemojte odmah posegnuti za kafom – to je najlakše. Pojedite nešto lagano, a hranljivo, popite šejk od voća i povrća, jer kafa može da sačeka koji sat. Možda je teško da uvek odvojite vreme za pripremu doručka ili za potragu zdravih namirnica, ali isplatiće vam se mnogo više od brzinske posete pekari.

5. Provedite vreme sa voljenima

Ovo je jako teško ispoštovati baš svako jutro, ali valja pokušati. Doručkujte sa porodicom, odvezite partnera na posao, otpratite decu u vrtić/školu i dan će vam postati magičan sam od sebe. Na kraju krajeva, izvedite u park svog ljubimca ili se sa njim poigrajte pre nego što zakoračite u svet poslovnih i ozbiljnih ljudi.

Bizlife.rs

(Visited 494 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments