4 razloga zašto su ranoranioci bolji u obavljanju radnih zadataka

19 apr

Ustati dovoljno rano, pojesti zdravi doručak, popiti kavu i pročitati najnovije vijesti… Odvojiti vrijeme i za trčanje… I to sve prije odlaska na posao. Zvuči dobro, no mnogima i neostvarivo jer radije ipak „ukradu“ te minute za spavanje, a onda se u žurbi spremaju na posao.

Produktivno jutro na poslu

Ipak, vrijedilo bi se potruditi kako biste postali jutarnji tip, pa iako vam je to što ste „noćna ptica“ možda upisano u genima, uz dobru volju, te navike možete promijeniti. Tim više kada shvatite da vam upravo to može pomoći da bi bili bolji u obavljanju svojih poslova. Upravo o tome govorila je i freelance novinarka Stephanie Vozza. Ovo su razlozi zašto su ranoranioci bolji u obavljanju poslova:

1. Imaju više energije

Ranoranioci su odmah ujutro puni kognitivnog kapaciteta, i mogu odmah krenuti s najvažnijim stvarima. To znači i da će veći dio posla obaviti do pauze za ručak te tako postići maksimalnu produktivnost svakog dana.

2. Moraju donijeti manje odluka

S obzirom na klizno radno vrijeme i različito radno vrijeme u tvrtkama, neke zadatke kao što su odgovaranje na e-mail ili telefonski poziv mogu ostaviti i za kasnije. Ujutro se mogu osloboditi od donošenja tih manjih odluka i posvetiti onim najvažnijim dnevnim zadacima.

3. Mogu spriječiti ometanja

Osim na usredotočenost na ciljeve, jutro se može iskoristiti i za sanjarenje. A upravo to je potrebno mozgu kako bi mogao učiniti nešto veliko. Osoba se lakše vraća na posao i zadatke ako povremeno dopusti da mislima i odluta.

Možda ste tijekom dana pod velikim pritiskom, stoga jutrima, kad nemate veliki opseg posla, povremeno sanjarite.

4. Mogu iskoristiti prednost mira

U jutarnjim satima se, dakle, lakše isključiti što omogućuje obavljanje zadataka bez odvlačenja pažnje. U današnje vrijeme kad smo na udaru velike količine informacija, to je izuzetno važno.

Svaki zvuk zvona na mobitelu ili svaka obavijest koja nam dolazi bilo na društvenoj mreži ili u obliku pristigle pošte na e-mailu može nas omesti u obavljanju poslova. A upravo ujutro imamo najviše slobodnog prostora od takvog ometanja. Ujutro se može lakše pronaći miran radni prostor s kojeg se slobodnije može raditi.

womeninadria.com

(Visited 173 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments