3 ključne životne vještine koje nas nisu učili u školi

24 sep

Škole su ustanove u kojima se specijalizujemo za određenu oblast kojom u životu želimo da se bavimo, ali uz to one od malena imaju mnogo veću ulogu u opštem obrazovanju i pripremanju za život. Let’s reach success je objavio koje to vještine ne možemo da naučimo u školi, a trebalo bi, jer su veoma važne za život.

Upravljanje vremenom

Upravljanje vremenom je jedna od ključnih životnih vještina, ali osim informacije o tome detaljnije savjete i primjere nam ne daje niko. Niko vam neće dati model i strukturu po kojoj da upravljate svojim vremenom. Prvenstveno je veoma važno da se rešite loših navika kao što je odugovlačenje i onih navika koje vam bespotrebno oduzimaju vrijeme. Potrebno je eliminisati aktivnosti koje nam ne daju rezultate koje želimo. Koristite trikove kojima ćete povećati produktivnost i uraditi više za manje vremena i pametnije ga rasporediti. Ova oblast je važna i bilo bi odlično ukoliko biste mogli da se dodatno edukujete u tom smjeru.

Baratanje novcem

Čak i studenti koji su diplomirali u oblasti finansija ne znaju da pravilno upravljaju novcem svakodnevno. Oni se teorijski razumeju u velike transakcije i forme, ali nisu mnogo bili u prilici da preuzimaju odgovornost za sebe. Kao i kod upravljanja vremenom, upravljanje novcem u velikoj mjeri utiče na ostale dijelove života. Na početku je važno budžetiranje odnosno svijest o tome gdje se kreće svaki dolar. Zatim na red dolaze limiti i striktno odvajanje na primjer 10 posto sa strane svaki mjesec. Pored toga važno je da naučite da je dodatni izvor zarade odličan način upravljanja budžetom i da su honorarni poslovi dobra praksa.

Tehnike preživljavanja

Iako su se u našim skolama obrađivale slične teme, danas teško da možemo da zamislimo da bi student opstao par dana sam u divljini bez tehnologije i roditelja. Pravljenje skloništa, korištenje veština, navigacije, davanje prve pomoći, korištenje biljaka i životinja za opstanak u nepoznatoj sredini je veoma važno jer je život nepredvidiv. Ukoliko znamo osnove lakše ćemo se snalaziti i u svakodnevnom životu, kuhinji i tako dalje. Život će postati lakši. Takođe, otvorićete sebi vidike i bićete u mogućnosti da živite i radite razne poslove i na drugim kontinentima. Kada naučite kako izgleda život bez tehnologije počinjete da vrednujete i više cijenite svoju svakodnevicu.

tuzlanski.ba

(Visited 107 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments