16 zanimljivih sitnica iz svakodnevnog života Finaca

13 feb

Kada vidimo kako dobro žive drugi ljudi, tada osećamo divljenje, ali pomalo i zavist. Ponekad nas upravo ta zavist natera da se pokrenemo s mesta i da se potrudimo da dobijemo ono što želimo.

Femina vam predlaže da pogledate kako su Finci učinili svoj svakodnevni život lakim i prijatnim za svakoga. Možda i mi možemo isto tako?

Mame novorođenčadi dobijaju na poklon kutiju sa svim neophodnim stvarima za bebu

Na listi međunarodne organizacije Save the Children, Finska je postala najbolja zemlja za majke i decu. U kutiji za novorođenčad koju dobijaju buduće mame, ima 50 raznih stvari: odeća, sredstva za higijenu i igračke. Samu kutiju možete da koristite kao prvi bebin krevetac. Mama može da se odluči i za novčanu varijantu – 140 evra.

Decu vozi besplatni taksi i do škole i do kuće

Po zakonu ako do škole ima više od 2,5 km, tada učenika vozi taksi u oba pravca, a troškove snosi opština.

Dečja igrališta imaju bazen, prostoriju za igranje i kuhinju
U svakom delu Helsinkija postoji specijalno ograđeno dečje igralište. Ovde se održavaju razne igre i uvek se može naći kutija s igračkama. Pored nekih igrališta se može naći i bazen, specijalna prostorija za igranje, gde se mogu naći knjige, društvene igre, igračke, i kuhinja s frižiderom, mikrotalasnom i dečjim stolicama, kako bi moglo dete nahraniti. Sve ovo je besplatno.

U vrtićima je jedan vaspitač na četvoro dece
U vrtić primaju decu od devet meseci. Za decu do 3 godine radi jedan vaspitač na četvoro mališana, a posle treće godine, jedan na sedmoro dece. Za svako dete postoji individualni pristup. Vaspitači smišljaju načine kako da dete zavoli da ide u vrtić. Cena je 1000 evra mesečno, ali roditelji plaćaju maksimalno 280 evra.

Hipotekarni kredit nije više od 2% godišnje

Finska spada u top 5 zemalja s najnižim stopama hipoteke. Pod određenim uslovima moguće je dobiti kredit u iznosu od 95% od cene stana na 1-1,25%.

Uporedite: Ako je cena stana 200 000 dolara, a rok za kredit 10 godina, onda će 15% godišnje preplaćivanje za kredit biti 187 211 dolara, a sa 2% godišnje 20 833 dolara.

Stanovnicima ove zemlje isplaćuju novac jednostavno tako

Od januara 2017. godine, 2 000 Finaca svakog meseca u cilju eksperimenta prima po 560 evra. Ako se ispostavi da ima smisla, „bezuslovni, osnovni prihod“ u iznosu od 800 evra dobijaće svaki građanin ove zemlje. Zašto? Vlada smatra, ako ljudi budu bili sigurni da neće ostati bez novca, onda se neće ni „hvatati“ za prvi posao na koji naiđu, već će naći to što njima odgovara. Takođe, ovo je i dobra podrška za one koji su upravo pokrenuli sopstveni biznis ili maštaju o njemu.

U Helsinkiju postoji vakuumski podzemni kanal za smeće

U nekoliko reona Helsinkija postoji sistem podzemnog odlaganja smeća. Kada izbacujete smeće (posebno karton, papir, biootpad, otpad različitog porekla), usisava ga cev, koja ga brzinom od 70 km/h odvodi do centralne stanice gde se otpad sortira.

Svuda se mogu naći automati za odlaganje konzervi i smeća

Prilikom kupovine napitaka vi plaćate depozit, koji možete vratiti, jedino ukoliko odložite ambalažu u specijalno za to predviđeno mesto. Za konzervu ćete dobiti 15 centi, a za flašu koka-kole od 2 litra čak 40 centi. Zato je na ulicama čisto.

U zgradama postoji zajednička sauna i perionica za sve stanare

Finci vole da žive u odvojenim kućama, ali ako je to ipak višespratnica, onda tamo postoje zajedničke prostorije, sauna i perionica, koje osvi oni koristi, uz prethodno zakazivanje. U pojedinim zgradama postoje i zajedničke sportske sale ili prostorije za okupljanje sa knjigama ili društvenim igrama.

Na parkinzima postoje specijalni utikači za grejanje automobila
U višespratnicama se može iznajmiti mesto za parkiranje ispred zgrade. Tu postoji utičnica i tajmer koji uključuje grejanje automobila u zadato vreme. Skoro svi automobili u Finskoj imaju tu mogućnost da se zagrevaju preko utikača.

Recept koji izda lekar vidljiv je u svim apotekama

Kada lekar izda recept, on dospe u elektronski sistem, zajednički za čitavu zemlju. Vi možete bez bilo kakvih papira i potvrda kupiti svoj lek u bilo kojoj apoteci, čak i u drugom gradu.

Na plafonima postoje specijalne utičnice za lustere

Da biste okačili luster, za to nije potrebno da povezujete posebne žice, već postoji predviđena za to kuka i mala utičnica. Svi lusteri imaju viljuške, koji odgovaraju tim utičnicama.

Možete piti vodu iz slavine

Prema istraživanjima voda iz česme u Finskoj sadrži 100 puta manje mikroba nego flaširana. Zahvaljujući višekratnom prečišćavanju, ovu vodu možete biti bez prekuvavanja, kao i vodu iz 80% finskih jezera.

Čak i u malim gradovima postoje odlični uslovi za život

U svakom gradu u Fonskoj, čak i ako tamo živi svega nekoliko hiljada stanovnika, postoje sportski centri, bazeni i, naravno, saune. Škole nimalo ne zaostaju u odnosu na prestonične. Ovde su sve škole podjednako dobre.

Finci se brižljivo odnose prema prirodi

Ova kućica za ptice nije prikovana ekserom, već okačena na kuku, kako se ne bi oštetilo drvo. Finci vole svoju prirodu i brinu o njoj. Zelenih zona ima odmah pored naseljenih mesta, a veverice, zečevi i ježevi žive baš u gradu.

Putevi su odlični

Puteve u Finskoj grade po savesti: granitni kamen u dva sloja i asfalt otporan na mraz u 3-4 sloja. 1 km puta košta Fince 500 000 — 1 000 000 €, ali zato se vrši remont jednom u 10-12 godina. Na putevima postoje veb-kamere, i tamo gde počne da pada sneg, odmah izlaze mašine za čišćenje.

Ovako izgledaju redovi u Finskoj

U Finskoj vam niko ne diše za vratom dok čekate u redu na kasi ili u gradskom prevozu. Ovde nije dozvoljeno da se približavate nepoznate ljudima bliže od ispružene ruke. Lični prostor je nešto sveto.

Bonus: U Finskoj ima jelena sa svetlećim rogovima

Kako jelene ne bi gazili automobilima, njihove rogove farbaju specijalnom fluorescentnom farbom.

Ima i u Finskoj minusa. Sami Finci se šale ovako: „Najbolji dan u godini je leto“.

Uspesnazena.com

(Visited 4 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments