15 pravila Piksara za fenomenalno pričanje priče

28 mar

Pričanje priče, odnosno popularno „storytelling“, jeste način da privučete pažnju, izložite ideju, prenesete znanje, a sve to na zanimljiv i poučan način, tako da se ne zaboravlja. Tako i najdosadnija tema može da bude „slušljiva“ i initrigantna.

Kako da ispričate priču pitanje je od milion dolara. A to vam znači ne samo u privatnom životu, već i na poslovnom planu. Zato su se udružile Khan akademija i kompanija Pixar, i predstavile besplatan online kurs za storytelling.

U sklopu online kursa Pixar in a box, svi zainteresovani mogu da nauče umetnost pričanja priča, kroz seriju video priloga i zadataka koje su osmislili Pixarovi režiseri i umetnici poput Petea Doctera (Inside Out, Up), Marka Andrewsa (Brave), Domeea Shia (Inside Out) ili Sanjaya Patela (Ratatouille).

Evo i nekih Piksarovih pravila za pričanje priča koje će se dugo pamtiti:

1. Divite se liku više zbog toga što se trudi i pokušava nego zbog njegovog ili njenog uspeha.

2. Imajte na umu šta je zanimljivo publici a ne šta je zabavno da radite kao pisac. Te dve stvari su prilično različite.

3. Pokušavanje da se pronađe tema priče je važno, ali nećete videti o čemu je priča dok ne dođete do kraja. Onda je ponovo pišete i prepravljate.

4. Jednom davno bila/bio je ______________. Svakog dana, ________. Jednog dana ____________.Zbog toga, ___________. Sve dok najzad _____________.

5. U čemu je vaš lik dobar, šta mu prija? Bacite na njega nešto sasvim suprotno. Izazovi ga. Kako se suočavaju sa tim?

6. Smislite kraj pre nego što odlučite šta će biti u sredini. Ozbiljno, krajevi su teški, okrenite priču naopačke.

7. Kada ste zaglavljeni, napravite listu onoga što ne bi trebalo da se desi sledeće… Tako ćete dobiti materijal uz pomoć kojeg ćete moći da krenete dalje…

8. Razdvojite priče koje volite. Ono što volite u njima deo je vas, morate to da prepoznate pre nego što možete da ih koristite.

9. Kada ideju stavite na papir, to će vam omogućiti da počnete da radite na njoj. Ako ostane u vašoj glavi, ta savršena ideja, nikada je nećete podeliti ni sa kim.

10. Dajte svojim likovima mišljenja. Pasivan ili prilagodljiv lik može da vam bude simpatičan dok pišete, ali je otrovan za publiku.

11. Zašto morate da ispričate ovu priču? Koje uverenje gori u vama a koje će priča moći da ispuni? To je srce svega.

12. Da ste vi lik u priči, kako biste se osećali? Iskrenost daje kredibilitet neverovatnim situacijama.

13. Nijedan rad nije protraćen. Ako ne radi, pustite to i krenite dalje – vratićete se na to kasnije i završićete.

14. Slučajnosti koje dovode likove u nevolje su sjajne. Slučajnosti koje ih iz nevolje vade su varanje.

15. Vežbajte: Izvucite delove koji čine priču filmova koji vam se ne sviđaju. Kako biste ih rasporedili tako da vam se film svidi?

Bizlife.rs

(Visited 114 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments