15 gradova koje morate vidjeti prije svih ostalih

10 okt

Jedan je od gradova na popisu i Firenca, grad poznat po umjetnosti i arhitekturi te često temelj i školski primjer za brojne udžbenike koji govore o povijesti umjestnosti. Tri riječi: Don't miss it!

Ovo je popis nekih od najpopularnijih svjetskih gradova koje putnici obožavaju, a kroz koje ćete upoznati gotovo cijeli svijet jer ćete u njima susresti tisuće različitih kultura. Neka ovo bude samo dobra podloga za nastavak istraživanja našeg predivnog planeta, ili ih ostavite za kasnije, bitno je samo da što više putujete…

1. Rim s Vatikanom centar je katoličke crkve te je samim time i jedan od najbogatijih gradova na svijetu. Poznata još od Antike, ova metropola već više od 8 tisuća godina fascinira posjetitelje svojom ljepotom.2. New York, SAD: Dovoljno je reći grad koji nikada ne spava…

3. Lhasa, Kina: Ovaj je duhovni centar tibetanskog Budizma smješten u srcu Himalaja. Iz njega se pruža nezaboravni pogled na svijet.

4. Rio de Janeiro, Brazil: Bilo da želite paradirati u karnevalu ili samo želite posjetiti kip Isusa, ovaj grad neće vas ostaviti ravnodušnima. Go for it!

5. London, Engleska: Za ovaj grad nema izgovora – jeftinije ćete doći do njega nego autobusom od Zagreba do Splita!

6.Marakeš, Maroko: Nalazi se u samom srcu države, ovaj grad nudi povijesnu baštinu za koju će vam trebati barem dva tjedna da je upoznate. Uske uličice i predivna arhitektura će vas očarati!

7. Petra, Jordan: Iako svi za Petru misle da je samo hram u stijeni, to je puno više od toga. Petra se prostire na nekoliko kilometara kvadratnih te uz poznati hram donosi i brojna druga arheološka nalazišta koja definitivno vrijedi vidjeti.

8. Venecija, Italija: Jedan od najromantičnijih gradova na svijetu poznat po brojnih kanalima na kojima je izgrađen.

9. Varanasi, Indija: Varanasi je jedan od najsvetijih gradova na svijetu. Grad u kojem je životna filozofija na nekoj drugoj razini, i u kojem je rijeka Ganges centar života, pa i smrti.

10. Firenca, Italija: Firenca je grad poznat po umjetnosti i arhitekturi te je često temelj i školski primjer za brojne udžbenike koji govore o povijesti umjestnosti.

11. Havana, Kuba: Ako volite cigare, glazbu i veseli život – Havana će vas oduševiti. Stari automobili i domaća hrana još su neke od stvari koje ćete u Havani sigurno zavoljeti.

12. Kyoto, Japan: Kyoto je nekada bila imperijalna prijestolnica Japana, što se i danas može vidjeti po brojnim običajima i arhitekturi koja se u gradu može pronaći. Upoznajte brojne čajane, vrtove i dvorce koji su pravi simboli Japana.

13. Jeruzalem, Izrael: Obično se grad dijeli na zapadni, koji je pretežno židovski, i istočni, koji je pretežno arapski. U okviru istočnog Jeruzalema nalazi se i Stari grad, koji je podijeljen u četiri četvrti: muslimansku, židovsku, kršćansku i armensku.

14. Pariz, Francuska: Pariz je grad dobrih kroasana, poznatog portreta Mona Lise, predivnog Eiffelovog tornja i jednom od najvećih muzeja na svijetu – Louvrea. A to je tek djelić…

15. Peking, Kina: Peking ima vrlo mnogo tradicionalnih kineskih kulturno-povijesnih znamenitosti. Najvažnija je Zabranjeni grad, kompleks bivših carskih palača sagrađenih u tradicionalnom kineskom stilu gradnje.

Punkufer.dnevnik.hr

(Visited 510 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments