12 trikova da ubrzate svoj rad na kompjuteru koristeći ove jednostavne metode

15 apr

Većina iskusnih korisnika zna osnovne kratice na tipkovnicama kao što su Ctrl + P na PC-u za printanje dokumenta ili Ctrl + C i V za kopiranje i ‘lijepljenje’.

No, jeste li znali da postoji još korisnih kombinacija tipki? Od zumiranja do brzog zatvaranja prozora, ovi će vam prečaci značajno ubrzati kretanje po računalu.

1) Dodajte bookmark

Vaše novo internetsko otkriće brzo sačuvajte pritiskanjem Ctrl + D na PC-u, odnosno Jabuka + D na Macu.

2) Obrišite zauvijek

Kada znate da vam neka datoteka ili mapa neće trebati više nikad, zaobiđite koš za smeće i stisnite Shift + Delete na PC-u.

3) Zatvorite preglednik

Šef vam je ušao u ured i morate brzo ugasiti blog s tračevima koji ste čitali ili ne želite da vaš partner dozna što mu kupujete za rođendan? Bilo koji otvoreni prozor zatvorite s Alt + F4 na PC-u ili s Ctrl + Q na Macu.

4) Pokažite desktop

Ako imate puno otvorenih prozora i morate brzo pristupiti nečemu na desktopu ili ako morate sakriti ono što radite, stisnite Windows tipku i slovo D na PC-u ili F11 na Macu.

5) Pronaći datoteku ili mapu

Zaboravite na naporne pretrage i pritisnite Windows tipku i slovo F na PC-u, odnosno Jabuku i slovo F na Macu.

6) Zumiranje

Slova su vam presitna dok radite u Wordu ili dok surfate. Pritisnite Ctrl te kotačićem miša podesite veličinu elemenata na PC-u, odnosno stisnite Jabuku pa plus ili minus tipku na Macu.

7) Ponovno otvorite zatvoreni tab u pregledniku

Je li vam se ikada dogodilo da ste slučajno zatvorili tab pa ste ga morali mukotrpno tražiti u povijesti? Na PC-u stisnite Ctrl + Shift + T kako biste ga odmah ponovno otvorili. Na Macu ćete to učiniti stiskanjem Jabuke i slova Z.

8) Prebacivanje između otvorenih programa i prozora

Navigacija između otvorenih prozora često može biti konfuzma pa si je olakšajte koristeći naredbu Alt + Tab na PC-u za prebacivanje između otvorenih programa ili Jabuka + Tab na Macu. Dodatno, prvo stisnite Alt odnosno Jabuku pa onda stisknanjem Tab tipke sporije ili brže promijeniti prozor.

9) Screen Shot

Zabilježite internetsku stranicu na kojoj se trenutno nalazite ili pokažite nekome ako imate problema u radu s računalom stiskajući Print Screen tipku na PC-u ili Jabuka + Shift + 3 na Macu. Nakon toga Screen Shot zaljepite u program za obradu fotografija.

10) Osvježite stranicu

Ukoliko čekate e-mail ili želite pročitati neku vijest čim stigne osvježite ekran na PC-u pritiskom na tipku F5 ili kombinacijom Ctrl + R. Na Macu ćete ovo napraviti s Jabukom i slovom R.

11) Vratite se na prethodnu lokaciju u pregledniku

Kada se morate vratiti na mjesto s kojeg ste se upravo otišli stisnite Alt i strelicu lijevo na PC-u odnosno Jabuku i lijevu uglatu zagradu.

12) Označite adresu

Kada želite brzo promijeniti lokaciju, stisnite Ctrl + L ili F6 na PC-u kako biste označili adresu gdje se trenutno nalazite kako biste je mogli modificirati ili promijeniti. Na Macu ćete to napraviti ako stisnete Jabuku i slovo L.

Jutarnji.hr

(Visited 349 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments