12 savjeta za nastavnike i nastavnice

13 jul

Portal npr.org, kao što smo već imali priliku čitati, pravi seriju članaka o 50 odličnih nastavnika i nastavnica čije nas priče mogu inspirirati i od kojih možemo naučiti. Sada su, negdje na polovini projekta, odlučili sa nama podijeliti neke od smjernica i ideja koje su zajedničke izvanrednim nastavnicima i nastavnicama koje su do sada predstavili.

1. Imajte na umu da je predavati vještina koja se može usvojiti
Jako se borim da dokažem kako vještina predavanja nije nešto sa čim ste rođeni i što vam dolazi prirodno svakog dana. Mislim da ni jedna niti druga tvrdnja nisu tačne, kaže Deborah Ball, dekanesa Obrazovnog fakulteta na Univerzitetu u Michiganu.

2. Važnost istine: Ja tebi govorim istinu, ti meni govoriš istinu. Ostalo je tek komentar, kaže Molly Pollak, penzionisana nastavnica (nakon 40 godina rada u osnovnoj i srednjoj školi) u New York Cityju.

3. Gradite povjerenje. Evo šta kaže Conrad Cooper, učitelj plivanja u Los Angelesu: Plivanje je lakši dio, djeci je najteže zadobiti povjerenje.

4. Kreirajte drugi identitet: To što sam sebi dao drugo ime (Gospodin Pauk) pružilo mi je šansu da na površinu izađe jedna strana mene za koju nisam znao ni da postoji, kaže Mathias Schergen, nastavnik umjetnosti u osnovnoj školi u Chicagu, čija je učionica u znaku pauka djecu oduševljavala svaki dan.

5. Budite im sparing partner: Svi moji đaci imaju priliku da me izazovu na dvoboj. Mogu da me odbace, da mi se usprotive. Da se smiju sa mnom. Ponekad i da se smiju meni. Zaista je tako, kaže Aziz Royesh, nastavnik iz Afganistana.

6. Brinite o njima. Tia Tsoisie Begay, razrednica četvrtog razreda osnovne škole u Arizoni kaže: Želim da znaju da je bar jedna osoba uvijek tu kada im zatreba, svakog dana. Da će se ona, ukoliko ne dođu, zapitati gdje su. Da će ih ona paziti i brinuti se o njima. Da znaju da sam ja ta osoba i da mi je stalo do njih.

7. Nastavnik ali ne i drug: Nick Haley, nastavnik veslanja, smatra da je bitno đacima pružiti podršku, poštovati ih u isto vrijeme. Brinuti se o njima. Drugarstvo je nešto drugo, tvrdi on.

8. Vjerujte u njihov uspjeh, tvrdi Ali Shalalha, direktor jedne škole u Izraelu. Njegova priča pokazuje kako je njegov tim uspio preokrenuti situaciju u školi gdje je prije 12 godina prolaznost bila samo 12 %, dok danas ispite položi sve do jednog djeteta.

9. Imajte na umu, da biste učili, potrebno je da spoznate da ste ranjivi

Potrebno je mnogo hrabrosti, posebno za one koji/e nastavu pohađaju na jeziku koji im nije maternji, da kažu: Ne znam, ali želim naučiti, tvrdi Thomas Whaley, razrednik drugog razreda osnovne škole u Patchogueu, u New Yorku.

10. Fokusirajte se na primjere uspjeha
Jasno je da ne možete spasiti svakog. Ali ako samo jedan od vaših đaka uspješno završi obrazovanje, upiše fakultet i vidite ga kako nakon toga uradi nešto pozitivno u svom životu, shvatit ćete da je vrijedilo truda, kaže Rodney Carey, nastavnik u srednjoj školi u New Orleansu.

11. U redu je žaliti se, ali imajte na umu zašto radite svoj posaoIma dana kada se žalim i kukam. I ljudi kojima se povjeravam uvjereni su da nisam normalna jer još uvijek radim kao nastavnica. Ali tu sam zbog djece, kaže Sarah Hagan, profesorica matematike u srednjoj školi u Oklahomi, čiju priču Matematika jednako je ljubav, također možete pronaći na portalu npr.org.

12. Budite zahvalni svojim nastavnicima i nastavnicamaJa sam proizvod odličnih nastavnica koje su mi bile u stanju pokazati stvari koje do tada nikada nisam vidjela. Bile su u stanju u meni probuditi ono nešto za što nisam ni znala da postoji, ispričala nam je Ainissa Ramirez, predavačica i naučnica koja kaže da u svima traži znatiželjno dvanaestogodišnje dijete.

Skolegijum.ba

(Visited 181 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments