10 stvari koje možete naučiti putujući

28 jan

Šta smo naučili na putovanju kroz Estoniju
Pre nego što pređemo na konkretne stvari morate da znate da je ovaj tekst na čekanju već nekoliko meseci. Nismo hteli odmah po povratku iz Estonije da ga objavimo jer smo znali da neke stvari ipak treba da se slegnu (i provere).

To je na kraju ispala sjajna stvar! Jer je sve ovo preraslo u jedan istraživački projekat na koji smo izuzetno ponosni.

Pre svega par reči o Estoniji
Mi sa Balkana nismo upoznati previše sa Baltikom. Nekako smo uvek usmereni ka jugu leti i našim planinama zimi. Međutim kada proširite vidike (a to je ujedno i prva stvar koju smo naučili na ovom putovanju) saznate toliko sjajnih stvari o tamo nekoj zemlji na severu, da vam prosto bude žao što vam pre nije stigla na listu zemalja koje MORATE da obiđete! I to je jedna od stvari koje smo naučili na putovanju kroz Estoniju – bez predrasuda!

Evo nekoliko zanimljivih činjenica o Estoniji koje sigurno niste znali!
Zvanično glavni grad Estnonije je Talin. Međutim postoje još neki gradovi koji su dobili titulu glavnog jer su omiljeni u određenim situacijama. Tako je na primer grad Pärnu glavni grad leta, Kuressaare glavni grad venčanja a Türi glavni grad cveća i proleća.

Estonija je raj za online poslovanje. Svako na svetu može podneti zahtev da postane e-građanin. 4G mreža je dostupna SVUDA, čak i u šumama i ovo smo mi proverili! Apsolutno svuda imate mobilni internet!

U Estoniji se održava sauna maraton u mestu Otepää!

Jedan od najdužih autoputeva na ledu u Evropi, nalazi se baš u Estoniji i vodi do ostrva Hiiumaa. Što uopšte nije čudno jer ova zemlja ima 2355 ostrva, a do nekih možete i peške!

I da sada možete zamisliti naše oduševljenje istom kada smo sleteli u Talin. Dani koje smo proveli istražujući Talin i okolinu su nam proleteli toliko brzo da nam je posle mnogo putovanja, po prvi put bilo nekako žao što napuštamo ovu destinaciju. Čak i više nego kada se na kraju leta opraštamo od mora. A znate već koja je to tuga ?

Sada kada ste dobili širu sliku o Estoniji, vreme je da vam pokažemo šta smo to naučili i primenili na naše živote.

10 stvari koje smo naučili na putovanju kroz Estoniju

 1. PROŠIRI VIDIKE, izađi iz kutije i otvori svoj um – budite otvoreni za nove stvari! Kada smo dobili poziv za saradnju sa Turističkom organizacijom Estonije, mi nismo znali apsolutno ništa o ovoj zemlji. Na kraju se ispostavilo da nam je to bilo putovanje godine, ako ne i života! Zato nikada ne dozvolite sebi da se zatvarate za opcije koje vam se u nekom trenutku čine nemogućim. Otvorite se ka mogućnostima koje vam se pružaju i tako ćete zatvoriti mnoga vrata koja vam samo crpe energiju!

2. UČI stalno – nadamo se da vam je jasno da kada završite faks ili bilo koju školu tu učenje ne prestaje! Tek tad morate da zapnete i pronađete ono što vas stvarno zanima. Tada se fokusirate na ono što jeste i tek tada će doći do eksplozije vašeg punog potencijala. Čitajte knjige, članke, upišite kurs, šta god, samo učite i nikad ne prestajte, jer kad prestanete da učite tada idete u nazad! To nas vodi do lekcije broj tri (možda i najvažnije)

3. PROBAJ, URADI NEŠTO, POKRENI SE – da su posle svih silnih ratova i osvajačkih pohoda Estonci ostali da pričaju kako im se svašta nešto loše desilo nikad ne bi napravili toliko moćnu e-platformu za online poslovanje. Niti bi po šumama imali 4G mrežu! Ništa od toga ne bi uspeli ni da su samo pričali o tome da će jednog dana svi moći da glasaju online, na primer, nego je neko animirao ljude da rade i oni su još 2005. godine prvi put glasali elektronski. I zato je najvažnija lekcija iz ove priče – POKRENI SE. Od kako smo se vratili iz Estonije sklopili smo više poslova nego ikad. Pokrenuli smo naš kurs i otvorili online šop. I ne, ništa nije toliko komplikovano kad odlučiš da nešto uradiš i kad počneš! Sve nam je to delovalo kao daleka budućnost, ali posle ovog putovanja rešili smo da uzmemo stvari u svoje ruke i da bez obzira na sve ostvarimo sve ono što smo gurali pod tepih godinama i govorili sutra ćemo!

4. IMAJ MENTORA – pronađite osobe koje vas inspirišu i učite od njih. To može biti neki vaš prijatelj, ali i na YouTubeu možete pronaći mnogo ljudi koji dele svoj put sa svima! Ne budite lenji čitajte, informišite se, slušajte i vratite se na korak broj 2, pa broj 3 ? To je krug koji se nikada ne prekida! Odvojte dnevno dvadesetak minuta za ovu osobu, čak i ako je ne poznajete lično i fokusirajte se na sve ono što možete od nje da naučite! Shvatite da ništa ne možete sami i da ne znate sve na ovom svetu najbolje da uradite, ali možete mnogo, mnogo više uz pomoć drugih koji su prošli mnogo više od vas!

5. POSMATRAJ SVET SVOJIM OKOM A NE KROZ KAMERU – 21. vek nam je stvarno doneo mnogo divnih stvari kada je tehnologija u pitanju. Mnogo toga nam je olakšano i stvarno je divno kada možemo sa drugima da podelimo naše doživljaje. Međutim, toliko smo postali zavisni od mobilnih telefona i tehnike da je to postalo neoprostivo. Pikseli telefona ne mogu da se porede sa pikselima oka. Zato smo se trudili da, iako nam je blogovanje full time posao, sklonimo aparat i telefon sa strane i da stvarno uživamo u prizorima od kojih zastaje dah. Neke stvari su stvarno mnogo lepše uživo i šteta bi bilo propustiti ih. Stvarno, ležanje na plaži bez tehnike i bez svesti o tome koliko je sati može da vas odmori mnogo više nego 20 dana na moru sa laptopom u krilu! Opustite se! Neće svet propasti ako jedan dan ne zabeležite kamerom, a vi ćete procvetati! Budite prisutni u trenucima koje doživljavate svim svojim bićem i ne letite sa jednog mesta na drugo. Nije cilj života kvantitet nego kvalitet! Od kako smo ovo usvojili, sva putovanja su nam sve lepša i ispunjenija nego ranije, o životu da ne govorimo!

6. Dobre stvari se dešavaju kada se oslobodite ega, ograničenja i očekivanja koja imate – onog trenutka kad se prepustite životu i dozvolite mu da vam se desi sve se menja. Kada prestanete da silite odnose koji nisu dobri, kada prestanete da radite stvari koje vam se ne rade, kada prestanete da živite onako kako ne želite stvarno se dese mnogo dobre i sjajne stvari! Upoznaš sjajne, nove ljude. Počneš neke nove, bolje projekte. Okreneš se sebi i postaneš zdraviji. Imaš više energije. Radiš više, a manje si umoran… Sve su to sjajne posledice koje možete dobiti kada kažete NE i kada prestanete da očekujete svašta od drugih i počnete da očekujete mnogo od sebe. E tu se dešavaju čuda i na kraju ne možeš da veruješ koliko stvarno možeš, hoćeš i želiš!

7. Podvarak se sprema isto i u Srbiji i u Estniji, samo se drugačije zove! Ovo je bukvalno tako! Svi mi želimo isto – svi želimo da budemo srećni, samo tu sreću svi drugačije zovemo. A ono čemu težimo je taj osećaj sreće dok je imamo! I zato ne čekajte ONO NEŠTO, budite srećni SADA! Kad stignete tamo gde želite da budete, verovatno će vas nešto veće ometati i opet nećete biti skroz srećni, zar ne? E pa prekinite taj začarani krug i prepustite se sreći odmah! Sigurno imate milion stvari na kojima možete da budete zahvalni ovog momenta!

8. NE PRATITE TRENDOVE SLEPO, samo da biste bili prihvaćeni – ako vas nešto ne zanima, nemojte to da radite. Ako ne volite patku, nemojte je jesti! Stvarno ne morate da radite stvari koje vam ne prijaju samo zato što to drugi očekuju od vas! Oni će zaboraviti šta su hteli, a vi ćete se uvek sećati tog odvratnog ukusa u ustima! Ok je probati nove stvari, ali ako ste sigurni da nešto nije za vas, onda nemojte

9. Ako vas cilj ne plaši – niste na pravom putu i nešto ne radite kako treba! Uf ovo je tako bitna stvar koju morate da shvatite. Svi mi imamo razne strahove, a pobednici smo samo onda kada ih pobedimo! Strah je iluzija u koju ste poverovali i samo je pitanje vremena kada će se pokazati suprotno! Kada smo ostavili sve izgovore po strani, zašto ovo ne može ovako a zašto ne može onako, postali smo svesni koliko sami sebe kočimo. Ne dozvoljavamo sebi da maštamo jer nemamo vremena ili su nas ubedili da nešto nije za nas ili da nam je nešto nedostižno? Ko je to rekao? Mislite da se nismo bojali kada smo se iz Novog Sada preselili u mali grad? Mislite da se nismo bojali kada smo spremali venčanje, a znali smo da nas dva dana nakon toga očekuje milion putovanja? Mislite da se nismo bojali kada smo umesto posla od 9 do 5 odabrali da sami radimo za sebe? Mislite da se nismo bojali kada smo probali zipline ili kada smo prvi put leteli avionom više od 6 sati? Naravno da jesmo, ali strah nas je uvek gurao napred i uvek, ali uvek može da se pobedi, samo ako vi to želite!

10. NIJE BITNO GDE STE, NEGO S KIM STE – ako se vratimo na priču sa početka, jasno vam je da Estoniju nikad nismo imali kao opciju za putovanje, jer se nigde ne provlači kao destinacija za medeni mesec ili kao mesto gde možete da odete i uživate u romantičnom vikendu za dvoje. Ono što smo oduvek znali i ono čega smo se oduvek držali, a ovde nam se samo potvrdilo – to je da destinacija ne određuje kako ćete se provesti na putovanju. Ono što je najvažnije u celoj priči to je da destinacije otkrivate i doživljavate sa osobama koje volite i sa kojima vam je lepo. Ako ne možete da nađete takvu osobu – probajte sami! Toliko solo putnika smo upoznali na našim avanturama širom sveta da im nema broja. A njihova priča je bila uvek ista – bolje sam nego sa nekim ko ne deli vaša interesovanja! Naše najveće bogatstvo je to što imamo jedno drugo. Destinacije i okolnosti se menjaju. Poslovi dolaze i odlaze. Mi ostajemo i volimo da provodimo vreme zajedno. Kod kuće, na Marsu, u Estoniji, na Karibima, zimi, leti ili kad pada kiša.. I da, uvek nam je zabavno i ne, neće nam nikad dosaditi ?

Eto to smo naučili na putovanju kroz Estoniju! Sve smo počeli da primenjujemo svakodnevno! Mnogo toga smo i znali, samo nam je trebalo nešto da nam to potvrdi i da nas pokrene.

A mi, ako smo uspeli da pokrenemo samo jednog od vas, nama je dovoljno!

Stiklakafakravata.com

(Visited 213 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments