10 razloga zbog kojih vrijedi volontirati tokom putovanja

10 feb

Mnoge ljude slobodnog duha vjerovatno muči pitanje da li je moguće putovati duže i trošiti manje. To prije svega zavisi od toga, kako shvatamo putovanje, te od motivacije koja nas je pokrenula na put. Ovaj članak nije namijenjen onima, za koje dobra avantura označava prvenstveno obilazak najpopularnjih atrakcija, skitnice, kojem je put samo izgovor za konstantno mjenjanje mjesta ili one, koji putuju isključivo da se odmore. Na volontiranje tokom putovanja, jer o tome je riječ, odlučuju se ipak samo pojedinci željni sticanja novih vještina i znanja, kojim bi pomogli zajednici koju su posjetili.

Neki ovo zovu održivo, a neki svjesno putovanje, da posjećenoj zemlji daš doprinos koji nije novčanog karaktera. Takvu priliku stvaraju internet stranice tipa helpx.net, workaway.info ili wwoof.net (obično poznato kao wwoofing), koje promovišu poštenu razmjenu između putnika i organizacija ili porodica, tražećih pomoć u okviru svojih djelatnosti, npr. na farmama, u hostelima, kulturnim i sportskim organizacijama. Ideja je da za par sati rada dnevno, volonter zauzvrat dobija smještaj i hranu. Od volontera zavisi koliko dugo želi pomagati – samo par dana ili nekoliko mjeseci. U pokušaju da vam približimo pozitivne strane volonterskog rada tokom putovanja naišli smo na dobar broj razloga.

1. Manji dnevni troškovi
Prosta računica. Na mjestu volonter dobija krevet, sobu, kućicu ili komad poda – sve zavisi od uslova. Domaćin bi također trebao obezbijediti obroke, što ipak nije obaveza, ali takva informacija je obično dostupna u oglasu na stranici. U sirotištu za siromašnu djecu u Kambodži, gdje smo volontirali sedmicu dana, trošili smo smiješne pare, kupujući jedino voće ili sok od šećerne trske (dolar dnevno po osobi). U Škodri, zbog Dagninih problema s koljenima, bili smo utemeljeni šest dana. Umjesto bezkorisnog čekanja i trošenja novca na smještaj, pomagali smo u hostelu, dobijajući za uzvrat boravak i doručak.

2. Upoznavanje života lokalaca
Budimo iskreni, dodir sa lokalnom kulturom i načinom života kroz kontakte u prenoćilištama i klasično posjećivanje gradova daje prilično ograničenu sliku mjesta, u kojem se nalazimo. Taj osjećaj poznat je mnogim putnicima nakon dužeg lutanja po svijetu. Couchsurfing i njemu slične mreže su ovdje neko rješenje, ali obično na kraće vrijeme, ukoliko je domaćin uopšte željan dijeliti s vama svoje znanje, iskustva, a prije svega vrijeme.. Volonterski boravak kod domaćina daje veću šansu za upoznavanje različitih kultura, običaja i stila života te pomaže razumjeti sličnosti i različitosti ljudske egzistencije širom svijeta. Nova perspektiva može izazvati refleksiju o tome šta je u stvari bitno u životu i dovesti do zaključka, da je materijalan, globalan svijet izmišljotina, koja još uvijek nije prihvaćena svugdje.

3. Društvo
Preko volontiranja možete upoznati lokalce, koji se bave nečim sasvim običnim ili putpuno inovativnim u svojim zajednicama. Upućeni su u društvo, posao, situaciju u zemlji, te mogu služiti kao izvor informacija. Volonterski rad kod biznesmena u južnoj Indiji i kod socijalnog radnika u Kambodži bio je značajan element naše ukupne slike ove dvije države.
Nisu domaćini volonterskih projekata samo pravi lokalci. Stranci, koji su se odlučili naseliti u inostranstvu i tamo pokrenut aktivnost uz pomoć volontera, često skrivaju zanimljivu životnu priču. Jason, Englez u svojim kasnim četrdesetim, suvlasnik hostela u albanskoj Škodri, koji je ostavio stabilan posao učitelja i počeo upravljati hostelima u istočnoj Evropi, a nedavno odlučio otići kao učitelj u Kinu, potakao nas je na misao o otvaranju vlastitog prenočilišta.
Ostali volonteri su često raja sa sličnim interesovanjima i pogledima na svijet, koja međusobno dijeli svakodnevnicu, surađuje i provodi slobodno vrijeme. Jedni drugih inspirišu, razmjenjuju znanje o drugim destinacijama ili načinama putovanja, te mogu postati društvo za dio daljeg puta. Zajednički boravak daje priliku osjetiti se kao dio zajednice ili male porodice daleko od kuće. Dodatno, nova poznanstva biće od koristi tokom putovanja po državama iz kojih volonteri dolaze, a ne govorimo samo o zapadnom svijetu – u Kambodži družili smo se sa ljudima iz Vijetnama i Indonezije.

4. Potvrda vlastitih talenata
Sigurni smo, da su vaše vještine mnogo veće od onih, koje biste upisali u životopis za posao u firmi. Volontiranje može otkriti davno zanemarene talente ili sposobnosti, koje ne primjećujete u svakodnevnom životu. Biti dobrim u nekom sportu, umjetničke ili digitalne vještine, popravljanje bicikala, heklanje, orijentacija u planini, dar za prenošenje znanja, promovisanje projekata, orijentacija u agrokulturi – sve su to vrline koje mogu biti od koristi u sklopu volonterskih projekata. Samopouzdanje pomaže ponovo oživjeti dugo nekorištene vještine, te ih iskoristiti na način, koji će ispuniti vas i zadovoljiti vašeg domaćina.

5. Sticanje novih vještina
Neki od volonterskih projekata zahtijevaju određeno znanje i iskustvo, npr. kad je u pitanju gradnja, radovi na farmi, koja radi po pravilima permakulture ili učenje konkretnog jezika. Ipak, za većinu dobro dođu osnovne vještine, a prije svega želja sticanja novih. Nisi nikad pravio gnojivo? Krečio kuću? Radio u ugostiteljstvu? Izvodio ovce na ispašu? Predavao strani jezik? Uvijek postoji prvi put. Otvorenost i fleksibilnost su ovdje ključne, kao i snalaženje se u novim ulogama.

6. Doprinjeti zajednici
Dok su neke od osoba, organizacija ili preduzeća primajuće volontere usmjerene na prihod te samostalno održavanje, ima i mnogo onih, koji rade neprofitno. U ponudi naći ćete projekte uključujuće rad sa djecom ili ugroženim grupama, brigu o životinjama i okoliš. Poseban osjećaj je biti dio grupe ljudi, koji kroz svoj rad poboljšavaju uslove života lokalnog stanovništva, a kao nagradu dobijaju osmijeh na nečijim licima.

7. Inspirisati se
Ovu temu počeli smo već pod trećom tačkom, jer su većinom ljudi, koji se nađu na našem životnom putu, značajan izvor inspiracije. Novo okruženje može stvoriti neotkrivene do sad perspektive i kreativnim idejama podstaknuti lični razvoj, vlastitu djelatnost, pronalazak svog mjesta na zemlji. Volonterski projekti karakteristični su po tome, što pune glavu mislima. Hoću li otvoriti svoj hostel ili malu farmu? Postaću učitelj, instuktor sporta, pokretač svoje lokalne zajednice? Vratiću u upotrebu staru kinosalu? Zakorijeniti ću se u amazonskoj džungli i živjeti ću u skladu sa prirodom? Želim li početi obraćati pažnju na kvalitet, a ne brzinu svog života? Ovo iskustvo pokreće potragu za odgovorom gdje, kako i u skladu s kojim vrijednostima želimo živjeti. Ispada da ljudi na svijetu žive totalno raznoliko i teško je reći, da je jedan od tih načina pravi.

8. Naučiti novi jezik
Dok mnogo domaćina i volontera u velikom dijelu svijeta međusobno komunicira na engleskom, ne znači ovo, da tokom volontiranja ne možete naučiti i neke druge jezike. Duži boravak na projektu daje vrijeme i gomilu prilika da se upozna lokalni jezik. Druga opcija je, kroz konversaciju, usavršiti jezik drugih volontera. Tokom svakodnevnog druženja i rada lakše je pohvatati nove izraze nego kod kuće, tokom trosatnog kursa jednom sedmično.

9. Koristiti dodatne aktivnosti za volontere
Domaćini nekih volonterskih projekata pobrinuli su se također za slobodno vrijeme volontera i nude mogućnost učešća u radionicama ili događajima. Na različitim projektima naći ćete razne dodatne aktivnosti koje vam mogu ubogatiti slobodno vrijeme i vikende. Ovo može biti sve, od prakse joge ili meditacije, kroz izlete u planinu, posudbu bicikla te druge sportove, do lokalnih festivala i kulturnih ili tradicijonalnih događaja. Vikendom na farmi zasigurno nema ništa bolje od slatkog dangubljenja i grickanja svježeg, neprskanog voća i povrća.

10. Putovati duže
… jer trošite manje!

Korisne informacije:

Ponude domaćina volonterskih servisa helpx.net, workaway.info i wwoof.net , kojima je potrebna pomoć, mogu se pretraživati na sajtovima bez ikakvih troškova, ali stvaranje profila, koji omogućava kontaktiranje domaćina i dogovarenje volonterske suradnije zahtijeva pretplatu za korištenje servisa (20 eura i više) za određen period (npr. 2 godine).

Domaćine vrijedi kontaktirati unaprijed. Nažalost, dešava se da nekada kasne sa odgovorom, a nekada se ne javljaju uopšte, zbog čega vrijedi tražiti više opcija.

Postoje također projekti, na kojima domaćini naplaćuju hranu ili druge usluge, što je možda u posebnim slučajevima opravdano. Ipak, nama se ovo nije svidjelo. Smatramo da volontiranje, do kojeg osim svog rada treba dodavati pare, oduzima motivaciju i stvara nezdravu relaciju sa domaćinom.

Stranice također omogućavaju prijave organizacija, malih preduzeća i porodica, koje žele primati volontere. Ako mislite da i Vi posjedujete potrebne uslove da bi postali domaćini, pregledajte pravila suradnije. U BiH i na Balkanu ta vrsta volontiranja još uvijek nije popularna, a sigurni smo da bi projekti na ovom prostoru lagano privukli dosta zainteresovanih osoba.

O nama:

Mi smo Anel i Dagna, perspektivno-ambicijozni bosanko-poljski par, koji zajedno ima već preko 3 godine putničkog iskustva. Bili smo tu i tamo, i zaključili smo da srećemo premalo Bosanaca usput. Sa željom da to promjenimo pokrenuli smo ovaj blog, u nadi da će Vam on nekad pomoći mrdnut dupetom.

Svijet je mali.

 

(Visited 191 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments