10 navika koje će vam povećati inteligenciju

30 nov

Inteligencija je urođena, ali ne i nepromjenjivav – ako svakoga dana radite ovih 10 sitnica, ona će se poboljšati, pa ne oklijevajte!

Inteligencija je jedna od stvari koje svi potajno žele (ako nisu baš obdareni po tom pitanju), a dobra vijest koju imamo za vas je činjenica da – nije nepromjenjiva. To praktično znači, naravno, da možete zaglupiti ako ne pazite… no i postati još pametniji.

Tako, recimo, svaki dan možete napraviti 10 malih stvari, koje će s vremenom poboljšati vašu inteligenciju.

1.Družite se s pametnim ljudima
Istraživanje je pokazalo da je kvocijent inteligencije zapravo prosjek onoga petero ljudi s kojima se stalno družite. Iz tog razloga nastojte se družiti s pametnim ljudima, s kojima ćete moći voditi pametne razgovore i – vježbati svoj mozak i inteligenciju.

2. Igrajte društvene igre
Društvene igre izvrstan su način za razvijanje i vježbanje mozga. Bilo koja od društvenih igara, od Scrabblea do potapanja brodova ili šaha na različit će način poticajno djelovati na mozak i memoriju.

3. Napravite listu učinjenoga
Veliki dio inteligencije čini samopouzdanje i sreća, koju vrlo jednostavno možete potaknuti zapisujući sve što ste već ostvarili ili učinili.

4. Naučite novi jezik
Ne morate ga znati savršeno tečno govoriti, ali polagano učenje novih riječi i izraza stranoga jezika itekako povoljno djeluju na vaš mozak.

5. Objašnjavajte drugima
Poznati je fizičar Albert Einstein rekao da ukoliko nešto ne znate jednostavno objasniti, znači da to niste dovoljno dobro razumjeli. Potrudite se shvatiti sve što ste naučili, kako biste to mogli objasniti nekome drugome. Na taj način i vi učite, a i vaš se mozak razvija.

6. Odmorite se
Dajte mozgu vremena da obradi informacije koje je naučio. To možete napraviti i jednostavnim sjedenjem u tišini ili razmišljanju o stvarima koje vas opuštaju. Nikakvo forsiranje nije dobro, zato si s vremena na vrijeme dajte oduška i jednostavno – odmorite.

7. Pametnije trošite svoje vrijeme na internetu
Internet je odličan izvor za učenje, počevši od različitih online tečajeva, ali i različitih alata za obogaćivanje rječnika. Umjesto što cijeli dan ‘visite’ na društvenim mrežama ili gledate šaljive videe na YouTubeu, istražite postoji li nešto na internetu na što možete pametnije utrošiti svoje vrijeme.

8. Puno čitajte
Čitanje je esencijalno za inteligenciju. Bilo da čitate dnevne novine, romane ili što drugo, čitanje je od visoke važnosti za razvoj vaše inteligencije. Što više čitate, to bolje.

9. Radite nove stvari
Malo je poznat podatak da je, primjerice, veliki Steve Jobs išao na tečaj kaligrafije. Iako na prvu taj tečaj nije imao ništa zajedničko s onime čime se on bavio, stečene su mu vještine bile od itekakve pomoći prilikom dizajniranja prvih Macova. Nikad ne znate koja vam vještina može koristiti, ali važno je stalno raditi i probavati nove stvari, jer je pitanje vremena kad ćete i na koji način moći iskoristiti stečeno znanje i vještine.

10 Zapisujte što učite
Ne mora to biti dugačak tekst, ali nastojte zapisati što ste naučili taj dan. Kad zapišete ono što ste naučili, potaknut ćete mozak na brže pamćenje detalja.

Metro-portal.rtl.hr

(Visited 245 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments