10 najzdravijih hobija od kojih ćete procvjetati

26 aug

Hobiji su zabavni i osnažujući, a takođe mogu imati i veliki uticaj na našu inteligenciju. Izdvojili smo 10 hobija koji će vas učiniti pametnijim, a svi su potkrepljeni naučnim istraživanjima i eksperimentima.

Svirajte muzički instrument

Muzika ima moć da probudi emocije i razna psihološka stanja. Razna istraživanja su pokazala da slušanje muzike ili sviranje nekog instrumenta povećava koncentraciju. Takođe ćete postati i strpljviji.

Čitajte puno

Čitanje smanjuje stres, pomaže vam da doživite višestruke emocije i uči vas o mnogim temama. Ovi faktori će učiniti da se osećate bolje po pitanju samog sebe. Biti u miru sa samim sobom je jedna od ključnih stvari za srećan život.

Redovno meditirajte

Medijacija pomaže da se oslobodite stresa i ostalih briga. Uz mirno stanje uma koje ćete dobiti meditacijom, možete učiti, razmišljati i planirati mnogo efektivnije nego inače.

Trenirajte svoj mozak

Ovo možete postići rešavajući sudoku, ukrštene reči ili igrajući razne društvene igre. Kroz ovakve aktivnosti naučićete da rešavate probleme na mnogo kreativnije načine. Ovo vam omogućauje da sagledate stvari iz više uglova i postajete znatno produktivniji.

Redovno vežbajte

Redovno vežbanje održava funkcionalnost mozga i tela onakvom kakva ona treba da bude. Ovo smanjuje napetost i obezbeđuje miran san. Lekari su se složili da bolja cirkulacija do mozga znači i bolje funkcionisanje mozga. Neka istraživanja pokazala su i da vežbanje omogućava stvaranje novih moždanih ćelija.

Naučite novi jezik

Proces učenja novog jezika uključuje analizu gramatičke strukture i učenje novih reči, što poboljšava inteligenciju i zdravlje mozga.

Zapisujte svoja osećanja
Pisanjem poboljšavate vaše jezičke sposobnosti, naravno. Takođe, razvijaju se i fokusiranost, kreativnost, mašta i razumevanje. Time što ćete slike iz svoje glave preneti na papir naučićete da iskažete sebe na pravi način.

Putujte na nova mesta

 

Svako novo mesto na koje otputujete nudi vam nove stvari za učenje. Susrešćete se sa novim ljudima, hranom, kulturom i načinom života. Ovo će vas dovesti u dodir sa mnogim idejama koje vam nikada ranije nisu padale na pamet.

Kuvajte različita jela

Kad god nešto kuvate učite kako da radite više stvari odjednom, merite sa preciznošću i donosite brze odluke. Uz sticanje ovih veština postajete i pametniji takođe.

 

Aktivno učestvujte u sportu


Učestvovanje u sportskim aktivnostima ne odnosi se samo na vaše mišiće, već i na vaš mozak. Redovno bavljenje sportom učiniće vaš mozak fleksibilnijim i poboljšava opšte zdravlje mozga

Izvor: fokuzz.com

(Visited 753 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments