10 malih promjena koje bi trebalo da napravite ODMAH da biste imali dugoročan uspjeh

19 mar

Uvek gledajte na svoj život ovako: Moje najbolje godine tek dolaze.

Sem Volton (Sam Walton) osnovao je „Walmart“ sa 44 godina; Džulija Čajld (Julia Child) izdala je svoj prvi kuvar sa 60 godina. Za mnoge stvari potrebni su i znanje i iskustvo. I sreća.

Sajt Business Insider podelio je neke savete kako da promenite svoj stil života da biste postavili zdravu osnovu za dugoročan uspeh.

1.Počnite da ležete i da se budite uvek u isto vreme

Možda koristite vikend da nadoknadite san, ali kako stručnjaci savetuju, i subotom i nedeljom bi trebalo da ustajete kao i radnim danima. Ako se vikendom suviše opuštate, promenićete svoj unutrašnji sat, i bićete umorni kasnije tokom dana. Držite se rutine.

2. Počnite da pišete dnevnik

Zapisivanje misli i osećanja na papir može da pomogne da se suočite sa stresnim događajima. Ne morate kasnije da čitate svoja razmišljanja, već sam čin pisanja može da pomogne da saberete misli i osvrnete se na ono što vam se dešavalo. Pisanje je blagotvorno.

3. Počnite da štedite novac

Ako ne štedite, krajnje je vreme da počnete. Uvek se žalimo da nam je mala plata, da ima toliko toga što treba nabaviti… Ali, probajte ovaj trik – Čim primite platu, stavite na stranu određenu količinu novca. Ne mora da bude mnogo. Nemojte da računate na taj novac, kao da ga nemate. Kroz godinu dana videćete rezultat. To može da bude jedno letovanje. Nije loše, zar ne?

4. Počnite da ispunjavate (živite) svoj san

Svi imamo svoje ciljeve, neke je lakše i brže dostići, druge teže. Počnite da radite na tome da ih što pre dostignete. Korak po korak svakog dana.

5. Počnite da učite da budete srećni sa onim što imate

Ako ste zadovoljni onim što imate, bićete srećniji. To naravno ne znači da ne treba da napredujete, i imate svoje želje i ciljeve. Ali, budite svesni svega onog dobrog što imate u životu, i budite zahvalni zbog toga. Slobodno recite – Hvala. Naučnici su otkrili da se to posebno vidi u odnosima – kada jednostavno kažete „Hvala“ svom partneru/partnerki, učvršćujete vezu.

6. Prestanite da mislite da treba da zadovoljite sve

Veoma je bitno da pazite kako i kome usmeravate svoju energiju i poklanjate vreme. Ne možete svakom udovoljiti i ne treba svi da vas vole. Kada imate cilj i mnogo obaveza, onda birate samo najbliže ljude koji pozitivno utiču na vas.

7. Prestanite da se upoređujete sa drugima

Upoređujte se samo sa mlađom verzijom sebe. Koliko ste napredovali, da li ste sada bolja osoba nego ranije? Da li ste nešto naučili? Da li ste postigli ono što ste želeli? Fejsbuk (Facebook) je posebno pogodan za stalno upoređivanje i takmičenje sa drugima. To je zato što se ljudi čine srećnijima i uspešnijima nego što zaista jesu.

8. Počnite da praštate sebi za svoje greške

Stručnjaci kažu da ako ste dobri prema sebi kada doživite neuspeh ili pogrešite, onda imate veće šanse da nešto naučite iz toga, i da uradite bolje sledećeg puta.
Podržite sebe. Tešite sebe kao što biste dobrog druga ili kolegu koji je negde zabrljao. Nemojte odmah na sebe navlačiti svu tugu ovog sveta.

9. Počnite da definišete svoje vrednosti

Ne dozvolite drugima da definišu sreću i uspeh za vas. Budite načisto sa sobom – koje vrednosti vam znače, i kojima težite, kako utiču na vašu karijeru i život. Razmišljajte o njima, zapišite ih. Onda kreirajte akcioni plan kako biste dostigli svoje ciljeve i vrednosti.

10. Počnite da čitate barem jedan sat dnevno

Bez učenja i saznavanja novih stvari ne može se napredovati. Čitanjem bogatimo dušu, duh i mozak. Nemojte zapustiti svoj um.

Ne zaboravite na svoje fizičko zdravlje: Hodajte što više (ako već ne vežbate), hranite se zdravo (pripremajte zdrave obroke kod kuće, nemojte jesti u pekari), a pre svega, prestanite da pušite.

Bizlife.rs

(Visited 201 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments