10 crtića sa životno važnim lekcijama za djecu i odrasle

16 nov

Nasilje se predstavlja kao moralno ispravno jer “pravedni” likovi u crtićima imaju dobre namjere i stoga se djeci njihovo nasilje čini opravdanim, kaže dječja psihologinja Žana Pavlović.

Izdvojili smo 10 animiranih filmova iz kojih i djeca i roditelji mogu naučiti nešto dobro. Ali, otkrivamo vam i negativne strane crtiće te gledanja televizije općenito.
Preporuka ove dječje psihologinje za roditelje:Preporuka ove dječje psihologinje za roditelje:

  • Gledanje televizije ne možemo zabraniti, ali možemo ograničiti.
  • Ne upotrebljavajte televiziju kao “odgajateljicu”.
  • Ne TV u dječjoj sobi – imajte pod nadzorom što dijete gleda!
  • Provjeravajte sadržaje emisija koje vaše dijete gleda.
  • Odvojite malo vremena i pogledate skupa s djetetom neku od emisija.
  • Razgovarajte o likovima filmova, serija i crtića i o razlikama između stvarnog i izmišljenog tj. TV života, o posljedicama nasilja.
  • Budimo djeci pozitivan model!

POTRAGA ZA DORY (FINDING DORY)

Svi smo različiti i trebamo to poštovati

Glavni lik ovog crtića je slatka riba imena Dory koja je vrlo zaboravna. Mašta o pronalaženju svoje obitelji, ali se ne može sjetiti gdje su. Dory je rođena sa smetnjama u pamćenju, a na primjeru ovog crtiće roditelji mogu objasniti djeci koliko je važno prihvatiti ljude onakvima kavi jesu – različitima.

INSIDE OUT (IZVRNUTO OBRNUTO)

Nemoj se bojati svojih emocija

Glavna junakinja je Riley, djevojka koja se pokušava nositi sa svojim emocijama – radost, tuga, strah, bijes i nelagoda. Riley može pomoći i odraslima i djeci da vide da je normalno doživjeti različite emocije, samo ih je važno držati pod kontrolom.

MERIDA HRABRA (BRAVE)

Ostavite stereotipe po strani i budite svoji

Ovaj crtić je podsjetnik da se nitko ne bi trebao pridržavati očekivanja drugih, ako mu ne odgovaraju. Radi se o priči između hrabre Meride i njezine majke, koja je isplanirala budućnost svoje kćeri do najsitnijih detalja.

NEBESA (UP)

Nikada nije prekasno za slijediti svoje snove

Tužna i dirljiva priča o usamljenosti i starosti. Glavni lik svaki dan razmišlja o svojoj pokojnoj supruzi i o avanturama o kojima su zajedno sanjali. Napokon, Carl odluči krenuti putovati sam, no na putu mu se nađe simpatičan dječak koji donosi neke promjene u njegovim planovima.

WALL-E

Svi smo odgovorni za naš planet

Glavni lik nas uči koliko je važno brinuti za Zemlju, pokazujući potencijalnu budućnost našeg planeta ako nastavimo koristiti resurse neograničeno.

JU-HUHU (RATATOUILLE)

Slijedite svoje snove čak i kada drugi kažu da to nema smisla

Remi (Remy) je štakor koji sanja o tome da postane kuhar. Iako baš nitko ne vjeruje u njega, on hrabro ide prema svojem cilju. Ovaj crtić pokazuje kako nije važno tko smo i odakle dolazimo, već to da je važno biti dovoljno hrabar za slijediti svoje snove.

IZBAVITELJI (THE INCREDIBLES)

Nismo svoji ako skrivamo svoje talente

Glavni likovi ove priče su članovi obitelji koji pokušavaju izgledati obično. Ali, zbog toga se osjećaju depresivno i tužno – moraju skivati svoje supermoći. Poanta ovog crtića je to da su naši talenti i vještine dio osobnosti i ne treba ih skrivati.

POTRAGA ZA NEMOM (FINDING NEMO)

Svatko ima pravo pogriješiti i slijediti svoj put

Marlin je brižni otac koji pokušava zaštititi Nemu od cijelog svijeta. Ali, njegova pretjerana zaštita samo pogoršava stvari. U ovom crtiću roditelji vidjeti koliko je važno biti potpora svojoj djeci, ali i pomoći im u istraživanju svijeta oko sebe.

zenski.ba

(Visited 208 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments