1. Sarajevski Irski Festival

15 mar

Nikad neću zaboraviti dva trenutka. Prvi je kada sam se našao među 70 hiljada ljudi 1997. godine; svjetla Sarajeva su treptala na noćnom nebu kada je U2 izašao na binu stadiona Koševo. Drugo je manje, ali jednako značajno okupljanje, kada je britanski ambasador, zajedno sa irskim, bio domaćin proslave Dana sv. Patricka u svojoj privatnoj rezidenciji iznad Baščaršije. Naravno da je kišilo – kiša uvijek pada na Dan sv. Patricka. BiH i Irska: dvije male zemlje sa ljudima velikog srca koji vole da se zabavljaju, šale i imaju film, muziku i druge oblike umjetnosti sadržane u svom DNK.

Velika je čast za prvi Sarajevski Irski Festival biti u mogućnosti ugostiti u ovom veličanstvenom gradu Panti – Kraljicu Irske, Coru Venus Lunny, Nialla Sweeneya, Deirdre Mulrooney, i poželjeti dobrodošlicu kući Dragani Jurišić, koja sada živi u Irskoj.

Među mnogobrojnim pojedincima i organizacijama kojima se mora izraziti zahvalnost, to su, naravno, Kultura Irske i Ambasada Irske, kao i Nerma, Jasi, Misa, Fergal, Oggi, Aleksandar, Arnel, i čitav niz drugih.

Prošlo je 100 godina od Uskršnjeg ustanka u Irskoj 1916., događaja koji je iskonski utjecao na našu modernu istoriju. Vrijeme, kako kažu, liječi sve rane dajući nam priliku da se sjećamo, ali i da se okrenemo budućnosti, slavivši tako naše zajedničko uživanje u kulturi.

Nadam se da će inauguralni SIF, u godinama koje dolaze, ostati u posebnom sjećanju, te postati treći trenutak koji nikad neću zaboraviti.

Kompletan program događaja sa lokacijama i rasporedom možete naći ovdje.

SIF će trajati od 16. do 18. marta 2016.

Garret Kelly, direktor festivala

(Visited 284 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments