Haris Muharemović: „Pokušajte naučiti programirati, to će biti najbolja odluka u vašem životu!”

21 nov

Dvadesetosmogodišnji magistar saobraćaja i komunikacija, Haris Muharemović, rođen u Jajcu, odrastao u Zenici, studirao u Sarajevu, danas živi i radi u UAE, u Dubaiju. Ipak, u Dubai nije otišao samo zbog programiranja, jer ono što radi može raditi iz udobnosti kućne atmosfere i iz bilo kojeg dijela svijeta. Haris je u Dubai otišao zbog zbog djevojke, odnosno sadašnje supruge koja u Dubaiu živi i radi duže od dvije godine i ona je glavni razlog zbog kojeg je on danas u gradu na pijesku.

Ovako je počelo…
Po završetku fakulteta, Haris je bezuspješno pokušavao pronaći posao u struci. Pored fakulteta završio je i CISCO akademiju, međutim ni to nije bilo dovoljno da mu se kako kaže, sreća osmijehne. Nakon više desetina bezuspješnih aplikacija za posao, odlučio je početi učiti programirati i to mu se na kraju i isplatilo.

-„Nakon nekih 7 do 8 mjeseci učenja i pravljenja nekih “programčića”, otišao sam na intervju u Authority Partners (kompanija u Sarajevu) i dobio sam posao. U Authorityu sam radio skoro 2 godine i tu sam stekao puno iskustva i upoznao mnogo pametnih i zanimljivih ljudi. Nakon Authoritiya odlučio sam se za nešto malo drugačije. Dobio sam posao kao freelance Android developer za jednu izraelsku kompaniju“ – rekao je Haris koji u Dubaiu živi i radi već godinu i po.

Programiranje ga je intersovalo još od srednje škole ali u toku formalnog obrazovanja nije se imao priliku susretati s ovom materijom, ali je po završetku fakulteta imao dovoljno vremena koje je iskoristio za kako kaže, učenje i kuckanje po tastaturi.

-„Budim se kada se naspavam (to mi je najbitnije, jer nisam baš jutarnji tip osobe 🙂  ). Pošto radim od kuće, radno vrijeme mi je fleksibilno, tako da radim kada mi se radi i kada sam koncentrisan. Na kraju mjeseca je bitno da se ispuni norma dogovorenih radnih sati sa klijentom. Najzanimljiviji dio posla bi definitivno bila neka dinamičnost, uvijek se radi na nečemu drugačijem i nijedan dan nije sličan prethodnom. Uz to konstantno učim nove stvari  „ – rekao je Haris i naglasio da manje lijepih stvari nema.
Osnovnu i srednju školu završio je u Zenici u kojoj živi njegova porodica koja mu je uz suprugu Aidu uvijek i u svemu bila podrška.

A danas je najponosniji na….
„Ako se ovdje mogu svrstati i projekti na kojima sam dosad radio (ili radim ) onda je to definitivno NewsTab Reader: Feed Magazine. Android i web aplikacije su od nedavno u produkciji.

Za sve one koji su u potrazi za zaposlenjem, a razmišljali su da li se upustiti u učenje programiranja, Haris poručuje:
-„Moja poruka je pokušajte, to će biti najbolja odluka u vašem životu. Moja je definitivno bila  . Ja sam počeo tako što sam prvo čitao dosta uopšteno o različitim programskim jezicima i tehnologijama da bih jednostavno mogao da krenem u smjeru koji se meni najviše sviđa. Na webu je dosta knjiga, video tutorijala, online kurseva itd. Materijala ima i previše. Vrlo je lahko doći do znanja“

Dosadašnja iskustva onih koji su već uveliko u svijetu IT-a su samo pozitivna.
IT sektor zapošljava, osigurava svijetlu budućnost, omogućuje napredovanje, u svijetu doživljava sve veću ekspanziju i nudi fleksibilnost, dinamiku, stalno učenje i nadogradnju… Brojni su razlozi zbog kojih biste se, ako već niste, trebali upustiti u IT svijet! Ovo je jedan od načina da sebi osigurate posao.

Zeda.ba

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *