Ermin Podrug izumio 3D printer i EMG joysteck: Vizit-kartu printa za 20 minuta

18 maj

Svjedoci smo koliko tehnologija napreduje, pa nam uređaji koje smo donedavno mogli vidjeti samo u futurističkim filmovima, danas izgledaju sasvim normalno.

Jedan od takvih uređaja je i 3D printer kojeg je, zajedno s kolegama, osmislio Ermin Podrug, student druge godine elektrotehnike i elektronike na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu.

Zajedno sa tri druga pokrenuo je startup kompaniju, pod nazivom XOR, koja se bavi izradom elektronskih sistema po narudžbi, razvojem prototipa, dizajniranjem šema i PCB-a, programiranjem firmwarea…

Jednostavan proces

– Printer je ručno napravljen. Uzima plastiku u obliku žice koju topi na 205 stepeni Celzijusa i pravi jedan sloj. Osa se potom pomiče za 0.1 milimetara i slaže dok se ne dobije 3D predmet. Stvarno zvuči kao atomska fizika, ali ustvari  je jednostavno – pojašnjava nam Podrug, dodajući da printer pokreće coreXY sistem kretanja koji koristi PLA infill.

Printanje vizit-kartice traje do dvadeset minuta, dok je za kompleksnije predmete, poput figurice labuda, potrebno dva sata.

U svijetu se, uz pomoću ove inovacije, printaju organi, kuće, automobili. Ermin vjeruje kako će napredak tehnologije vrlo brzo doprinijeti da se ovakve stvari printaju u rekordnom vremenu.

EMG joystick

Još jedna “igračka“ iz Erminove radionice je EMG joystick.

– Očitava signale koje mozak šalje mišićima te ih obrađuje i šalje na mikrokontrolor koji ih procesuira i prosljeđuje kao komandu računaru, robotu ili bagerima – govori Podrug.

Može se primjenjivati na razne načine. Primjera radi, u građevinarstvu, gdje će  EMG joystick komandama, koje računar daje bageru ili nekoj drugoj mašini, olakšati posao. To su već prepoznale mnoge kompanije, pa trenutno rade sistem automatizacije za neke turske i francuske građevinske firme.

Talent prepoznao i Microsoft

Od srednje škole ovaj talentirani Bosanac osvaja nagrade za izume. To je prepoznao i Microsoft, pa je Ermin, zajedno sa drugovima Mirzom Ćurićem, Seadom Bandom i Hadijem Nourallahom, već drugu godinu uzastopno osvojio Imagine Cup – nagradu na nacionalnom nivou. Također, učestvovao je i na svjetskom sajmu inovacija gdje je osvojio bronzanu medalju.

Faktor.ba

(Visited 1 times, 1 visits today)
Podijelite članak:
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on google
Google

Comments

Autor Admin

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *