Eko-škole BiH

25 jan

„EKO-ŠKOLE“ je najveći međunarodni licencirani program koji pomaže da se obrazovanje za zaštitu životne sredine dodatno unaprijedi u pojedinim obrazovnim ustanovama (od vrtića, preko škola do univerziteta) sa ciljem odgajanja nove generacije mladih koji će biti ekološki osviješćeni, osnaženi i aktivni u svojim zajednicama.

Međunarodni program Eko-škole je razvila Fondacija za obrazovanje za okoliš (Fondation for Environmental Education – FEE) 1994. godine, a danas se provodi u više od 60 država svijeta i 50.000 obrazovnih ustanova.

Eko-škole imaju sistem nagrađivanja pojedinih obrazovnih ustanova, na način da škole koje ispune postavljene kriterije i koje brigu za okolinu promiču kao trajnu vrijednost i način življenja, dobivaju povelju o statusu Međunarodne Eko-škole i Zelenu zastavu sa znakom Eko-škole. Metodologija je bazirana na sedam koraka koje pojedine obrazovne ustanove prema individualnom planu realiziraju uz pomoć ovoga programa.

Ovlašteni predstavnik programa Eko-škole za Bosnu i Hercegovinu je Inkubator društvenih inovacija MUNJA koji je započeo pilot fazu uspostave Eko-škola u ovoj školskoj godini 2018/2019. Razvoj programa pomaže kompanija EKOPAK – prvi ovlašteni operater sistema upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom u BiH. Partner za promociju programa u osnovnim školama u BiH je TETRAPAK. Uskoro će biti formiran i Savjetodavni odbor programa u BiH sa predstavnicima eksperata, nadležnih institucija i partnera.

Više informacija kako se aktivno uključiti u program Eko-škole možete naći na:

 

(Visited 748 times, 6 visits today)
Podijelite članak:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Comments

Autor Emir Kustura