Kako se ponašati u restoranu – 29 pravila bontona kojih se dobro pridržavati!

11 jan

Možda vam sva ta pravila već lagano idu na živce, ali dojam kakav ostavite prilično je važan, posebice u poslovnom okruženju.

Bilo da se radi o poslovnom ili privatnom ručku, domjenku, večeri ili sastanku uz kavu, neprimjereno ponašanje pamti se dugo vremena. Ne bi vjerovali koliko se ljudi ne zna lijepo ponašati za stolom pa je dobro podsjetiti se nekih pravila ili naučiti par novih.

1. Prije nego sjednete za stol

Rukujte se sa svima prisutnima te se predstavite ako je potrebno. U sebi nekoliko puta ponovite ime domaćina kako ga ne biste zaboravili.

2. Domaćin prvi sjeda

Pristojno je da svi stoje ako domaćin stoji i da sjednu tek kada sjedne i domaćin.

3. Ubrus

Ubrus se stavlja na krilo nakon što domaćin stavi svoj.

4. Sjedenje

Sjedite uspravno i ne naginjite se unatrag.

5. Naručivanje hrane

Ne pitajte konobara da vam objasni sadržaj svakog jela jer ćete smetati drugima i ostaviti dojam neodlučne osobe.

6. Ako ne znate što naručiti

Neka domaćin preuzme vodstvo kod naručivanja jer će vam time možda dati ideju što naručiti.

7. Vrsta jela

Najbolje je odabrati hranu koja se lako jede poput piletine, salata ili očišćene ribe. Izbjegavajte hranu koja može ostaviti nered kao što su špageti ili rebrica.

8. Skupo i nepoznato

Ne naručujte najskuplje jelo na jelovniku kao ni hranu za koju niste sigurni što je.

9. Alkohol

Ne pijte alkohol osim jedne čaše vina ili piva.

10. Pribor za jelo

Ako se na stolu nalazi više komada pribora za jelo, počnite izvana prema unutra.

11. Prilozi i piće

Kruh uvijek stoji s lijeve strane pored tanjura, dok su čaše s pićem uvijek s desna.

12. Rezanje hrane

Meso i ostalu hranu režite komad po komad. Izbjegavajte sve odmah izrezati.

13. Držanje pribora

Vilica i nož drže se palcem i tri prsta, zadržavajući kažiprst na dršci. U slučaju da jedete grašak, rižu ili nešto slično, vilicu možete prebaciti u desnu ruku i okrenuti je prema van, u svakom drugom slučaju to je nepristojno.

14. Pecivo

Ako je uz jelo posluženo pecivo, trgajte ga komadić po komadić. Ne radite sendvič i ne grizite ga cijelog.

15. Umak

Kada dijelite umak s drugima, ne umačite hranu u njega nego je njime polijte.
16. Laktovi

Ovo pravilo svi znaju: Laktovi nemaju što raditi na stolu.

17. Razgovor

Ne govorite punih usta. Prvo prožvačite i progutajte, riječi neće pobjeći.

18. Odlaganje pribora

Kada razgovarate tijekom jela, odložite pribor na tanjur, ne na stol.

19. Tema razgovora

Izbjegavajte razgovarati o politici, religiji i ostalim kontroverznim temama koje lako mogu izazvati svađu.

20. Oči u oči

Ne izbjegavajte pogled sugovornika kada vam nešto govori jer to nije nimalo pristojno.

21. Pažnja

Svima za stolom poklonite jednaku količinu pažnje. Pokažite zanimanje za ono što govore i uključite se u raspravu.

22. Ne pretjerujte s hranom

Ne morate se pretrpati i ni pod koju cijenu ne jedite hranu s tuđeg tanjura.

23. Završetak jela

Nipošto ne ližite tanjur, pribor za jelo ili prste.

24. Premalo hrane

Također nemojte pojesti samo list salate ili kocku sira jer time ne šaljete dobru poruku.

25. Zlatne riječi

Ne izbjegavajte reći ‘hvala’ i ‘molim’. Ljudi ovo itekako pamte.

26. Odlaganje pribora nakon jela

Kada ste završili s jelom, odložite vilicu i nož na tanjur jedno pored drugog s drškama okrenutim u smjeru broja 4 na satu. Ovime ćete poručiti konobaru da može odnijeti tanjur.

27. Plaćanje računa

Ne nudite da platite svoj dio ili ostavite napojnicu, to je zadatak domaćina.

28. Korištenje čačkalice

Čačkalica se koristi na način da se jednom rukom prekriju usta, dok se drugom što neprimjetnije vade ostaci hrane koji su zapeli.

29. Zahvala

Zahvalite domaćinu na večeri, rukujte se i iskreno nasmijte. To će vam donijeti dodatne bodove.

Net.hr

Podijelite članak:
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+
(Visited 376 times, 1 visits today)

Comments